Composiet en Koraal 

 

                                Turkooise geverfd howliet en zonnesteen composiet .

 

 

Wat is het verschil tussen echte stenen en composieten stenen?

 

Er is geen verschil in de werking van de stenen maar zit het verschil hem in de be/verwerking.

Tijdens het bewerken en het zg trommelen van grotere stenen breken er regelmatig stukjes af. Natuurlijk is het zonde om al deze stukjes of splinters weg te gooien. Daarom worden ze tot een poeder vermalen, wordt er een hars of resin (10%)  én kleurstof aan toe gevoegd en worden er kralen van gemaakt.  Dit heet dan bv bij  Turkooise;  “reconstituted turkooise”.  Ook worden hier Howliet stukjes voor gebruikt.                                                                                                 Hetzelfde proces wordt ook gebruikt bij bv Zonnesteen.                            

Ik vind het persoonlijk jammer dat de kleur dan iets te kunstmatig overkomt. 

Echte Turkooise wordt bijna niet meer gedolven...de mijnen zijn nagenoeg leeg. Bovendien wordt de prijs steeds hoger naarmate het aanbod minder wordt. Daarom gebruik ik veel turkooise gekleurd Howliet.   

Turkooise geverfd Howliet is dan ook een aanvaardbaar alternatief en de werking is nagenoeg hetzelfde.

Ook worden Turqureniet en gekleurd Magnesiet gebruikt. Dit lijkt ook erg veel op de echte Turkooise en is ook goedkoper.

Ik vermeld er altijd bij van welk materiaal de kraal gemaakt is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rood geverfd howliet.

 

 

Koraal

 

Koraal is een levend dierlijk organisme en wordt in de vorm van calciet op de zeebodem gevonden.

Het zijn skeletdiertjes die tot calciumcarbonaat verworden zijn. De natuurlijke kleuren van koraal zijn wit, roze, zwart, blauw en bloedrood. De bloedkoraal is dus van zichzelf helemaal rood.
Koraal wordt gevonden rondom de zeeën van oa. Australië, Japan, de Canarische Eilanden, de Middellandse Zee, Taiwan, Hawaï en de Grote en Atlantische Oceaan. Écht koraal mag niet meer verhandeld en verkocht worden, behalve als het aantoonbaar antiek bloedkoraal mét certificaat van echtheid betreft. Echter, er zijn koralen te koop voor aquaria maar deze zijn daar speciaal voor gekweekt en zeer zeker niet geschikt om sieraden van te maken.

Maar...er is een goed en goedkoper alternatief; er is gelukkig  legaal en milieuverantwoord Koraal.

 

Spons of schuimkoraal is een voorbeeld van snelgroeiende, gecultiveerde en vaak bijgekleurde soort koraal.                                  Vaak wordt het koraal ook vermalen, wordt er ook een hars of resin  + kleurstoffen  aan toegevoegd. Dit om het spons/schuimkoraal steviger te maken. Het maakt de kralen niet minder mooi en ze blijven ook nog betaalbaar. 

Bamboekoraal.  Het is geen koraalsoort zoals het woord doet vermoeden maar het zijn de versteende wortels van de bamboe en het wordt ook vaak verward met Bloedkoraal. 
Bamboekoraal wordt gevonden in uitgedroogde zeebodems waar in lang vervlogen tijden eens bamboe groeide.
Door afsterving en door inwerking van zout en ijzer is het bamboe versteend en lijkt qua constitutie op echt koraal.            Bamboekoraal wordt vaak gevonden in de kleuren geel en wit. Door het te kleuren met rode vloeistof is Bamboekoraal een mooie en goede  vervanging van Bloedkoraal.

De echte koralen waar ik mee werk zijn hoofdzakelijk Schuimkoralen ronde kralen, koralen composiet kralen en Bamboekoralen split.              Natuurlijk gebruik ik ook rood geverfd Howliet als alternatief.

Ik vermeld er altijd bij van welk materiaal de kraal gemaakt is.

 

 

Karin'S Sieraden @ 2015-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Maak jouw eigen website met JouwWeb