Zoetwaterparels

 

 

Zoetwaterparels worden gekweekt in diverse zoetwater meren in onder andere China, Indonesie, Japan, Vietnam en Amerika.              Zelfs in de landen rond de Middellands Zee worden in zoetwatermeren parels gekweekt.

De zoetwaterparels die in de handel zijn zijn allemaal gekweekte parels. De mosselschelpen worden "geopereerd" en worden er meerdere stukjes epitheelweefsel in de zachte delen van de mossel geplaatst. Dit irriteert de mossel en als een reactie op deze indringer maakt de mossel als reactie laagjes parelmoer aan.

Zo ontstaat in een periode van 10 maanden tot maximaal 6 jaar ontstaat een parel, opgebouwd uit meerdere lagen parelmoer.            De zoetwaterparels bestaan uit massief parelmoer omdat er, in tegenstelling tot zoutwaterparels geen kern is geplaatst in de schelp,  de stukjes epitheel weefsel lossen volledig op.                                 Hierdoor zijn er maar weinig zoetwaterparels perfect rond. Na het oogsten worden de parels geselecteerd op afmeting, vorm en kleur. De natuurlijke parelkleuren van de zoetwaterparel zijn;

ivoorwit, zalmroze, lavendel roze en bleek grijs.

De binnenkant van de mosselschelp bepaalt de uiteindelijke natuurlijke kleur van de parel.               

 

( tekst van Pure&Timeless )

 

 

 

 

Parelkwekerij Ha Long Bay in Vietnam

 

 

Hoe herken je een echte parel?

 

  • Echte en gekweekte parels zijn bijna nooit perfect rond, maar grillig van vorm. Er zitten randjes aan, platte kantjes, ze zijn eivorm of ovaal, er kunnen deukjes in zitten en hebben verschillende kleuren.
  • Een echte parel zal koeler aanvoelen dan een plastic of glazen parel.
  • Als je twee echte parels over elkaar heen wrijft komt er ook een klein beetje poeder van af, zonder dat dit schade aanbrengt op de parel. Soms zijn de parels licht bijgekleurd en zie je geen poeder.
  • Echte parels kun je een paar seconden verhitten met bijvoorbeeld een aansteker zonder dat dit schade aanbrengt. Een plastic of glazen parel zal verkleuren of vervormen. Echter, bij bijgekleurde parels zal als eerste het verflaagje verschroeien zodat het lijkt alsof het een plastic of glazen parel is.
  • Een bekende en makkelijkere test is om de parel langs je voortanden te laten wrijven. Je voelt dan duidelijk een ruwe wrijving. (Deze test is veilig voor zowel de parel als je tand). Als je dit met plastic of glazen parels doet dan zal je merken dat het glad aanvoelt.

 

De sieraden met zoetwaterparel zijn ook beduidend goedkoper dan de zoutwaterparel maar daarom niet minder mooi, persoonlijk vind ik de zoetwaterparel mooier omdat er meer leven en karakter in zit maar dat is ieder zijn smaak natuurlijk.

 

Ook zijn er Mallorca Parels in omloop maar dit zijn imitatie parels met een kern van opaalglas. Mallorca parels hebben altijd een rond design en vertonen een perfecte gelijkenis met elkaar.

 

 

 

 

Karin'S Sieraden @ 2015-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

....

Maak jouw eigen website met JouwWeb